A sokarcú Szarajevó




A városban láttunk egyébként katolikus templomot is, a Jézus Szíve Katedrálist II. János Pál pápa szobrával. Sőt, be is mentünk, csak nem volt szabad fotózni – én pedig tisztelem a szabályokat, nem akarok olyan turista lenni, aki csak rombol és idegesíti a helyi szokásokat.

Majd mikor hátat fordítottam a templomnak, ez a látvány fogadott és asszem ez a kép tökéletesen megmutatja, mit imádtam legjobban Szarajevóban: bárhova néztél, a háttérben hegyek és zöld erdők.

Szerencsére második nap az időjárás elég kegyes volt hozzánk, így fel tudtunk ülni az általam folyton “libegőnek” titulált felvonóra, amelyet nem olyan régen adtak át. A kilátás csodálatos volt, a hegytetőn fantasztikus levegő, én meg hát szeretem az ilyen vidámpark-hangulatú billegő, instabil dolgokat, repülésnél is a felszállás a kedvencem. Ez volt a legdrágább programunk egyébként 20 márkáért, ami a retúr jegy ára volt, de ez még így is csak nagyjából 3300 forint és számomra nagyon megérte. Imádtam a felhőkbe burkolt hegycsúcsok látványát…



Étel-ital
Az első napon egy csevapot ettünk, mert ez az ami mindenhol megtalálható. Én ugyan ettem már korábban Horvátországban, de az itteninek talán kicsit más volt a fűszerezése.
Egyébként a bosnyák gasztronómia nem véletlenül nem világhírű. Nem azt mondom, hogy nem ettem jókat. Sok a török hatás, megvannak a tipikus, tulajdonképpen az egész Balkánra jellemző ételek mint a pljeskavica vagy a burek. Az egyik helyi fogás, amit próbáltam, az a sogan dolma volt, amely tök olyan, mint a töltött paprika, csak hagymába kerül a hús. Van egyfajta gulyás-interpretációjuk nekik is, én ezt nem kóstoltam, de a barátnőmnek ízlett. Illetve egyik este nagy lakomát csaptunk, berendeltünk egy kétszemélyes tálat, amin steak volt és bárány köretekkel, szószokkal. A bárányra azt mondta a pincér, hogy hagyományos bosnyák recept – én nem vitatkoztam, a lényeg, hogy finom volt. Szóval nem azt mondom, hogy nem finomak az ételek, de annyira nem különlegesek számomra.
Sörből szívből ajánlom a Sarajevsko nevű helyi márkát, ami hihetetlenül olcsó, kocsmában 2 márka, boltban a dobozos 0,9 (szóval kb. 160 forint) és egyáltalán ne egy Arany Ászok-színvonalat képzeljünk el, ez egy nagyon is korrekt sör. Nekem ízlett a szűretlen és a Premium HS verzió is.
A bazári forgatagban nem tudtam nemet mondani a baklavának. Tudom, itthon is könnyen beszerezhető, de azért ez mégiscsak finomabb volt, mint a Pizza Kinges.

Na de jöjjön a kedvencem, a kávé. Nem kicsit vagyok kávéfüggő, ami azt illeti és mikor megláttam, hogy milyen kedves kis módon szolgálják itt fel a hagyományos bosnyák kávét, teljesen megvettek. A kávé a džezva nevű hosszú nyakú dologban fő és érkezik kerámiacsészével és édességgel, a zselés állagú lokummal. Még véletlenül se mondd, hogy olyan mint a török kávé – bár hasonlít, mégis más eljárással készül. Az igazi bosnyák kávé tetején sűrű hab van. Mielőtt kiöntöd a kávét, kiskanállal le kell kicsit szedni a habból, hogy későbbre is maradjon, ne öntsd ki az egészet – ugyanis 2 csészényi kávé van az edénykében. Az interneten azt írják, hogy ahelyett, hogy beletesszük a cukrot, tegyünk egy kis darab kockacukrot a nyelvünk alá és a szánkban keverjük össze az ízeket. Engem mondjuk ez a veszély nem fenyeget, mert sosem iszom cukorral a kávét. A kiöntést nem tudom, hogy lett volna szakszerű kivitelezni, mivel a džezva alján ott a zacc és jön a kávéval együtt… Lehet valami hibádzott a folyamatból, nem tudom. Nekem, aki az eszpresszót szereti, kicsit híg volt, az íze érdekes, elég szokatlan. De ez a tálalás a kis rituáléval imádni való, szeretem megadni a dolgok módját.
